lördag 18 juni 2011

Älskade barn

Du slår upp ögonen på morgonen och är genast på strålande humör. Ögonblickligen glömmer jag nattens vedermödor att få dig att somna om klockan tre. Och klockan fyra. Att möta ditt leende varje gång jag vaknar är ren lycka. På en gång vill du upp och leka och utforska världen och din egen kropp.

Din egen kropp som du börjar få väldigt bra koll på. Du kryper fort runt i rummet. Sätter dig upp och undersöker en leksak. Kryper vidare mot soffbordet och ställer dig upp där. Går längs kanten. Böjer på benen och sätter dig på huk för att hämta en bok på golvet och ställer dig sedan upp igen. Jag sitter bredvid, helt fascinerad av allt du klarar av.

Du är inte så gosig, vill inte vara still långa stunder. Har inte tid. Men ibland händer det att du vill sitta i famnen en stund och bara vara. Att läsa böcker älskar du. Vi kan läsa sju på raken, två gånger om, innan du tröttnar. Pussas kan du inte, men du försöker genom att suga in hela min kind i din mun. Nu när du fått tänder passar du på att gnaga lite också. Det gör inget att hela mitt ansikte blir slemmigt av ditt dreggel. För det är ditt sätt att gosa.

Du har humor och gillar när man skojar med dig. Till exempel ger nappen till din boll. Eller låter nallen prata och prutta dig på halsen. Då skrattar du förtjust och möter min blick med din intelligenta närvarande blick.

Nuförtiden hinner jag knappt ta fram kameran innan du är där med ett stort leende. Och försöker ta kameran. Om mamma har den så mycket så måste det ju vara en bra grej, verkar du resonera.

Mat gillar du. I alla fall burkmat. Mammas hemlagade puré ratar du, men löv från altanen går bra. Bäst gillar du banangröt, lasagne och majs.

Vagnen vill du bara åka i om du ska sova. Annars är det tråkigt och du skriker tills du får komma upp. Snart går du och då blir det nog roligare att gå på promenad. I höst ska vi utforska marken tillsammans.

På kvällen somnar du vid mitt bröst. Helt utmattad. Jag iakttar dig med tårar i ögonen och en varm känsla i bröstet. Älskar dig mest av allt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar