Sidor

söndag 20 september 2009

Funderingar kring innemiljön

Det är kul att skapa inspirerande och utmanande miljöer för barnen tycker jag. Inför uppstarten av avdelningen for jag runt som ett jehu för att göra om den forna treårsavdelningen till en som var lite mer ettårsvänlig. Sen tog det stopp.

Avdelningen består av tre rum plus hall och skötrum.

I skötrummet har vi vattenlek och i hallen spring och lek med dockvagnar.

I det ena mindre rummet har vi vår ateljé. Eftersom barnen är så små och nya har vi inte mycket material framme för dem, bara färgburkar i grundfärgerna + penslar och en burk lera+redskap (som vi inte hunnit med att använda hittills) det har dock blivit några fler morgonmålarsessioner. Något som både jag och barnen uppskattar mycket.

I det andra mindre rummet har vi vårt sinnesrum. Här finns massor av saker att upptäcka på väggar, golv och i taket för små fingrar, ögon och öron. Har även planer på att fixa något för små näsor att upptäcka, men det vill sig inte riktigt med tiden till det. Är ganska nöjd med detta rum även om det såklart har potential att utvecklas ännu mer. Skulle också behöva bättre belysning därinne, vi kan just nu välja mellan lysrör och mysljus…skulle verkligen behövas lite mer punktbelysning. man behöver vara reda rama inredningsarkitekten i detta yrke!

Det tredje och största rummet innehåller förutom två platser för bygg och konstruktion även en stor spegeltriangel som vi gjort om till koja, samt ett bord fyllt med bilar och saker som rör sig i största allmänhet. Detta är mitt största problem. Man vill ju egentligen använda så lite traditionella leksaker som möjligt, och helst inte i plast. Samtidigt som detta är avgjort det mest populära lekmaterialet just nu. Jag fnular på vad man skulle kunna hitta för alternativ? Något som tar upp barnens intresse för rullande saker och rörelse, samtidigt som det är mer kreativt och inte så plastigt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar